2011-08-28
Az út hosszú volt, aludni nem igazán sikerült, de azért ki lehetett bírni. Kárpótolt a látvány. Toscana és Umbria csodálatos tájai, epikus méretű viaduktok,  melyen végigrobogva és az ablakon kitekintve olyan mintha repülőben utazva szemléléném a messzi, térképpé váló tájat. Utána fogok nézni ezeknek a jellegzetes fák nevének, melyektől szépen rendezett terepasztalnak tűnik a táj. Itt Rómában is olyan roppant méretűek és sudárak, mintha csak „iderakták” volna őket.

A sok autópályázás során sikerült tanulányoznom az olasz közlekedési kultúrát is. Az Olaszok úgy általában lazák. Nagyon. A felfestések nem különösebben izgatnak senkit, nem zavartatják magukat az emberek a sávtartással, indexeléssel, egyéb ostoba és felesleges közlekedési szabály betartásával. Megfigyeltem, az az autó amelyik tartja a sávját, és jó irányba indexel váltáskor, minden esetben külföldi rendszámú, de jellemzően német. A többi nép hamar aszimilálódik az olasz autósokhoz akik általában szalagkorláttól szalagkorlátig használják az autópályát. És senki nem siet. Elképesztő. Ennek némiképp oka lehet, hogy az Olaszok nem tudnak autópályát építeni. Ráz, dobál, hullámvasutazik, néha akkorát, mintha egy fekvőrendőrön mentél volna át. Máskor meg kanyarban bedől az út is, kb abban a szögben ahogy az ideális lenne csak éppen másik irányba. Mintha az lenne a cél, hogy felszálljunk. Nem egy estben ébredtem arra autópályán, hogy én és utastársaim nagy amplitúdókkal mozgunk az ülésben miközben fejük pingpong labdaként pattog az üléstámla és a plafon között.
A szálláshelyen egyáltalán nem látszik az általunk  anticipált józan spórolás, ugyanis ez messze a legleglegluxusabb hely ahol eddig voltunk. A villa megnevezés egyáltalán nem túlzás. Egy 3 szintes épületben vagyunk jelenleg hárman. Tartozik hozzá egy két férőhelyes mélygarázs (nagyon fontos) alagsori szoba, elemeleten két szoba, második emeleten egy luxuslakosztály. Ebben van egy nagy fürdő, hatalmas ágy, gardrób mozgásérzékelős lámpával, dolgozó rész, és egy hatttalmas erkély.  A házunkban van egy egész tágas nappali ami a hátsó kertre nyílik, innen nyílik a jól felszerelt konyha is. Van mosógépünk, és 2 fürdőnk + 1 mosdónk, nem hisszük el. Ja és minden szoba klímatizált. Eszméletlen jó a hely, van a közelben minden ami kellhet. A busz 1 euroért visz be a belvárosba, egy másik euróért egy másik busz a tengerpartra visz. Mesés. Azt számolgattuk, hogy a ház 8 ember elhelyezésére teljesen alkalmas és egyenlőre hárman vagyunk benne. Még elég sanszos, hogy betesznek hozzánk egy táncost, övé lesz a felső rész, de ettől függetlenül simán fogunk tudni vendégeket fogadni.

UPDATE: betettek mellénk egy olasz táncost, Giancarlonak hívják, halál jófej, olaszul tanulunk tőle és megígérte, hogy majd megmutatja nekünk Romat...

1 komment

Címkék: roma

A bejegyzés trackback címe:

https://rongykorong.blog.hu/api/trackback/id/tr873194323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagynénéd 2011.09.01. 21:35:07

Balázskám,

nagy élvezettel olvastam a beszámolóidat! Az út tényleg meglehetősen nyűglődéses lehetett, de örülök, hogy - kényszerűségből - mindent ilyen jól megfigyeltél. Már Pétertől hallottam a szuper szállásról, ennek is örülök, hiszen a sok próba (?) és városnézés (?) no meg az olasz nyelvtanulás (?) mellett fontos, hogy megfelelő körülmények között tudjatok pihenni! Pont azt szerettem volna kérni tőled még itthon, hogy tanulj meg olaszul ez alatt a négy hónap alatt - tudod, hogy a nyelvi környezetben a legjobbak erre az esélyek, amikor éjjel-nappal "zuhog" rád a nyelv - ez is óriási előnye ennek az időnek, amit ott tölthetsz. Egyszóval nagyon örülök, hogy ilyen jó helyen vagy, én is mindig Olaszországba vágytam/vágyok, de eddig csak három rövid alkalommal jártam ott. No de ami késik, nem múlik!
Az Interneten azt olvastam, hogy szeptember végén kezdődnek az előadások, kíváncsi vagyok hogy mennek majd. Ha legközelebb lesz időd, légy szíves írj arról, milyen a munkarend, mennyit próbáltok, van-e szabadidő (bár a tengerhez vivő busz azt sejteti, talán lehet), milyen a társaság, hol étkeztek, milyen az időjárás, stb., stb., stb.!
Mi jól vagyunk, nincs különösebb újság itthon. Lassan elkezdődik a tanév, egyre gyakrabban kell bemenni az iskolába, de a tanítás csak 12.-én indul. Szerencsére jó az idő is.

Vigyázz magadra, sok puszi:
Zsuzsa
süti beállítások módosítása